You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
RM MYR
  • Your shopping cart is empty!

MEMBONGKAR RAHSIA PENYEBARAN ISLAM DI JAWA LAGENDA WALI SONGO 9

RM38.90 RM35.01
Price in reward points:300
Tags: Sejarah

Buku Legenda Wali Songo ini menjawab tohmahan dan pemalsuan sejarah oleh para orientalis Barat bahawa penyebaran Islam di seluruh dunia adalah melalui kekuasaan atau kekerasan. Bukti mereka ialah pada peperangan atau ekspedisi tentera pada zaman Rasulullah s.a.w dan selepasnya, dimana berlaku penyebaran Islam melaui mata pedang dan kekuatan senjata.
Tuduhan palsu dan dusta itu jauh bercanggah dengan fakta dan realiti sebenarnya, bahawa penyebaran Islam lebih banyak berlaku melalui usaha dakwah dan tarbiya, kecuali dalam keadaan terpaksa atau tidak dapat dielakkan. Dalam kes-kes terpencil seperti ini, biasanya peperangan hnaya berlaku selepas pihak musuh menolak seruan Islam ataupun enggan membayar jizyah jika ingin terus kekal dengan agama sendiri. Hanya setelah mereka menolak dua ultimatum itulah baru tercetusnya peperangan.
Bagaimanapun di kalangan orientalis itu masih ada yang jujur dalam kajian mereka. Dalam konteks ini, salah seorang di antar mereka yang paling terkenal yang menolak pandangan serong tersebut ialah Prof. Thomas W. Arnold. Melaui bukunya yang berjudul, The Preaching of Islam, yang terbit buat pertama kalinya pada tahun 1896, beliau membuktikan bahawa agama Islam tersebar ke seluruh dunia secara damai melalui dakwah, bukan melalui kekerasan atau paksaan dan mata pedang. Pada masa kini, antara sarjana Barat yang terkenal dengan kajian mereka yang objektif dan jujur tentang sejarah dan agama Islam ialah Prof. Annemarie Schimmel dan Karen Armstrong.
Khusus di Jawa, rahsi penyebaran Islam secara meluas melalui gerakan dakwah terbukti jelas pada tokoh-tokoh yang terkenal dengan gelaran Wali Songo. Walaupun terdapat beberapa kritikan terhadap metode dakwah toleransi dan kompromi sebahagian tokoh-tokoh ini dengan budaya tempatan, namun kejayaan besar mereka mengislamkan seluruh pulau Jawa dan pulau-pulau sekitarnya tidak dapat dinafikan sama sekali.

TAJUK: MEMBONGKAR RAHSIA PENYEBARAN ISLAM DI JAWA LAGENDA WALI SONGO 9

ISBN: 9789672278481

PENULIS: DR. ABDUL RAHMAN HJ. ABDULLAH

PENERBIT: HIJJAZ RECORDS PUBLISHING

TAHUN TERBITAN: 2022


Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good