You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
RM MYR
  • Your shopping cart is empty!

Sejarah Dunia

Sejarah DuniaENSIKLOPEDIA SEJARAH TURKI JILID 2
Dalam jilid ke-2 ini, tumpuan..
Dalam jilid ke-2 ini, tumpuan akan diberikan kepada analisis tentang faktor-faktor kejatuhan Kerajaan Uthmaniyah. Terdapat dua faktor besar, iaitu faktor luaran dan faktor dalaman. Antara faktor luaran ialah ancaman kuasa Salib Kristian, seperti kuasa Portugis, Sepanyol, Habsburg, British, Peran..
RM45.90
ENSIKLOPEDIA SEJARAH TURKI JILID 3
Dalam jilid 3 ini menumpukan p..
Dalam jilid 3 ini menumpukan perhatian kepada zaman moden Turki, ia bermula dengan ancaman penjajahan Barat yang memperkenalkan sistem secular di wilayah Mesih dan seterusnya di Turki sendiri. Pada peringkat awalnya, proses pembaratan berlaku melalui program Nizam-I Jedid oleh Sultan Selim 111, d..
RM45.90
MEMBELA SYIAR KESULTANAN ACEH
Asal buku ini adalah dari siri..
Asal buku ini adalah dari siri buku “Berpetualang Ke Aceh” iaitu buku ketiga dari siri pengembaraan merah silu.  Buku ini terus membawa pembaca mengembara ke negeri serambi Mekah yang ketika itu diisytiharkan darurat kerana peperangan antara puak pemisah GAM (Gerakan Aceh Merdeka) dengan te..
RM36.90
MEMBONGKAR HIKAYAT WALI SONGO
Walisongo atau Walisanga diken..
Walisongo atau Walisanga dikenali sebagai penyebar agama Islam di tanah Jawa pada abad ke 14. Mereka tinggal di tiga wilayah penting pantai utara Pulau Jawa, iaitu Surabaya, Gresik, Lamongan dan Tuban (Jawa Timur) Demak, Kudus, Muria (Jawa Tengah) dana Cirebon (Jawa Barat). Era Walisongo adalah ..
RM37.90
Sale
-10%
MEMBONGKAR KEINDAHAN & KEUNIKAN KOTA WARISAN DUNIA
Keindahan dan keunikan kota wa..
Keindahan dan keunikan kota warisan dunia kebanyakannya adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO yang dicalonkan dan mendapat pengesahan untuk dimasukkan ke dalam senarai yang dikendalikan oleh Program Warisan Dunia Antarabangsa UNESCO yang ditadbir oleh Jawatankuasa Warisan Dunia UNESCO. Kota-kota warisan..
RM38.90 RM35.01
Sale
-10%
MEMBONGKAR MISTERI BOROBUDUR
BOROBUDUR adalah istana Ratu S..
BOROBUDUR adalah istana Ratu Saba’ atau Ratu Balqis. Negeri Saba’ yang hilang pada zaman Nabi Sulaiman dan digambarkan sebagai sebahagian dari syurga yang ada di bumi, ternyata berada di Indonesia. Fakta mengejutkan itu disampaikan oleh ahli matematik Islam, KH Fahmi Basya Hamdi. Melalui kajian sela..
RM37.90 RM34.11
Sale
-10%
MEMBONGKAR MISTERI DEWA & DEWI YUNANI PURBA
Masyarakat Yunani purba pernah..
Masyarakat Yunani purba pernah menyembah dan percaya kepada banyak dewa dan dewi. Dewa-dewi itu tinggal di Gunung Olimpia, di bawah kepimpinan suatu dewa tertinggi iaitu Zeus. Zeus adalah raja para dewa. Dia mampu mengendalikan cuaca. Penyair Yunanu kuno, Hesiod, memanggilnya sebagai 'awan-pengumpul..
RM37.90 RM34.11
MEMBONGKAR MISTERI PEMBINAAN PIRAMID TEORI ALIEN  & BANJIR BESAR NABI NUH
Misteri siapakah yang membina ..
Misteri siapakah yang membina piramid masih menjadi perdebatan para sejarawan dan ahli arkeologi walaupun pelbagai penggalian dan kajian pakar telah dijalankan oleh pelbagai pertubuhan, universiti dan pakar-pakar perseorangan. Menyelusuri misteri bagaimana piramid dibina memang menarik. Persoalan it..
RM37.90
MEMBONGKAR MISTERI TAMADUN AWAL DUNIA: MESIR KUNO
Mesir Kuno yang dikenali sebag..
Mesir Kuno yang dikenali sebagai Bumi Firaun merupakan anatara tamadun terawal dunia yang melambangkan kehebatan peradaban dunia silam yang semakin hilang daripada garis pensejarahan terutama dari sudut pandang Timur kerana kurang diberi perhatian akan peripentingnya. Buku ini juga menghuraikan ..
RM37.90
MEMBONGKAR MISTERI TAMADUN AWAL DUNIA: MESOPOTAMIA
Mesopotamia merupakan tamadun ..
Mesopotamia merupakan tamadun awal dunia yang melambangkan kehebatan peradaban dunia silam yang semakin hilang daripada garis masa. Walhal, sebenarnya tamadun Mesopotamia amat akrab dengan timur atau dunia muslim kerana ramai nabi/rasul yang dibangkitkan di sana termasuklah nabi idris, nabi nuh, ..
RM35.90
Sale
-10%
New
MEMBONGKAR MISTERI TAMADUN AWAL DUNIA: PANDANG SISI PERADABAN MANUSIA: EROPAH AWAL YUNANI DAN ROM
Yunani dan Rom merupakan dua t..
Yunani dan Rom merupakan dua tamadun terawal yang muncul diBenua Eropah. Muncul seawal tahun 3300SM dan berkembang selama lebih 3 ribu tahun telah menjadikan tamadun in terkenal dalam pensejarahan Dunia Barat Moden. Sejarawan Barat menggelar kedua-dua tamadun tersebut sebagai Pemula aka Tamadun Awal..
RM37.90 RM34.11
MEMBONGKAR MISTERI TAMADUN DUNIA YANG HILANG
Sejarah sudah mencatatkan baha..
Sejarah sudah mencatatkan bahawa banyak tamadun di dunia ini yang sudah lenyap ditelan zaman. Ada diantaranya tidak langsung meninggalkan sebarang kesan sejarah, tidak ditemui sebarang artifak tinggalan malah dilupakan begitu sahaja. Namun begitu ada juga tamadun yang hilang tetapi masih dapat d..
RM37.90
Sale
-10%
MEMBONGKAR MITOS & REALITI PENGHUNI BUMI SEBELUM & SELEPAS ADAM AS & HAWA
Buku ini digarap daripada pelb..
Buku ini digarap daripada pelbagai sisi inspirasi dan stalistik (penyusunan ilham dan gaya  penulisan ) sama ada genre fiksyen (fantasi) atau bukan fiksyen (faktual). Genre fiksyennya meliputi pelbagai naratif dongengan, cerita rakyat , penglipur lara, mitos, lagenda, roman, hikayat dan pelengk..
RM37.90 RM34.11
MEMBONGKAR RAHSIA ISKANDAR BUKANLAH ZUKARNAIN
Sudah tiba masanya , ilmu dan ..
Sudah tiba masanya , ilmu dan pengetahuan diperalat untuk memperbetul naratif yang telah dimanipulasi sekian lama. Siapa itu susuk Iskandar yang disebut sebagai Alexander The Great? Siapa itu Zulqarnain yang disebut dalam al-Quran? Apakah kehebatan Zulqarnain hingga kisahnya direkodkan dalam al-Qura..
RM36.90
MEMBONGKAR SEJARAH KEGEMILANGAN KOTA DUNIA ISLAM
Sejarah peradaban Islam adalah..
Sejarah peradaban Islam adalah bentangan kilauan yang memancar dan menerangi peradaban dunia. Ketika bangsa Barat masih dalam masa-masa kegelapan (Dark Ages), sejarah peradaban Islam sudah memainkan peranannya dalam bidang kemajuan ilmu pengetahuan. Ketika zaman kegemilangan Islam, lahirlah rama..
RM38.90
MENJEJAKI 12 SUKU ISRAEL YANG HILANG
Israel sekarang terdiri dari ..
Israel sekarang terdiri dari dua suku iaitu Yehuda dan Benyamin. Namun, menurut catatan sejarah, sebenarnya ada 12 suku asli Israel, tetapi tidak tahu ke mana 10 suku lainnya itu menghilang. 12 suku ini dinamakan berdasarkan nama 12 orang anak lelaki Anak Nabi Yaakub iaitu Ruben, Simeon, Levi, Y..
RM37.90
MISTERI KELENYAPAN BAB-EDH-DHRA DAN NUMEIRA (SODOM DAN GOMORAH)
Sejarah telah mencatatkan bah..
Sejarah telah mencatatkan bahawa sekitar 4000 tahun yang lalu, Bab-edh-Dhra (Sodom) dan Numeira (Gomorrah) wujud di atas muka bumi ini. Bab-edh-Dhra dan Numeira menyandang gelaran sebagai bandar atau kota yang tercantik, makmur, tenang dan selesa untuk didiami. Namun tiba-tiba saja dilenyapkan o..
RM37.90
SEJARAH AGAMA SIKH
Dunia dan kehidupan ini Allah ..
Dunia dan kehidupan ini Allah jadikan dengan pelbagai puak dan golongan. Dari puak itulah tercipta pula berbagai-bagai agama dan fahaman. Antaranya agama Sikh yang merupakan sebuah agama monoteistik yang diasaskan di Punjab, India pada abad ke-15 dan sebagai agama kelima terbesar di dunia, denga..
RM35.90
Sale
-10%
SEJARAH ARAB SAUDI
Buku ini mengupas sejarah Seme..
Buku ini mengupas sejarah Semenanjung atau Jazirah Arab sejak zaman Rasulullah s.a.w hingga sekarang . Inilah buku pertama yang mengupas persoalan seumpama ini dengan menyeluruh, yang diketahui tidak pernah diterbitkan oleh mana-mana penerbit di Alam Melayu ini. Terdapat dua kekeliruan besar..
RM37.90 RM34.11
SEJARAH GERAKAN REFORMATION DUNIA
Reformation merupakan gerakan ..
Reformation merupakan gerakan besar-besaran yang muncul sezaman dengan Renaissance di Eropah. Gerakan ini tumpang tindih dengan Renaissance dalam tempoh masa kemunculannya iaitu sekitar abad ke 16M. Telah melahirkan aliran baharu dunia Kristian antaranya Protestan, Lutheran, Calvinisme, Zwinglia..
RM35.90
Showing 1 to 20 of 22 (2 Pages)