You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
RM MYR
  • Your shopping cart is empty!

Sejarah Melayu

Sejarah Melayu MEMBONGKAR RAHSIA MISTERI BANGSA MELAYU
Buku ini membicarakan mengenai..
Buku ini membicarakan mengenai orang Melayu yang meliputi 7 bab iaitu Budaya, Senjata, Mistik, Mitos, Perubatan Melayu, Kerajaan dan juga Pengetahuan Melayu. Sudah tentu risalah yang kecil ini tidak mampu memuatkan semua mengenai Melayu namun saya memilih beberapa perkara yang pada saya sangat menar..
RM37.90
Sale
-10%
HARI INI DALAM SEJARAH : PERISTIWA ORANG MELAYU 1500 - 2000
Buku ini membincangkan megenai..
Buku ini membincangkan megenai 36 topik yang merangkumi isu bebas mengenai orang Melayu. Sering juga saya ditanya, "Bagaimana cikgu tahu semua?". Saya jawab yang saya tidak mengetahui semuanya tapi saya tahu sedikit untuk setiap perkara. Cukuplah untuk menjawab soalan kamu. Buku ini juga menghidangk..
RM37.90 RM34.11
ISLAM DI ALAM MELAYU
Sebenarnya, perkataan Melayu ..
Sebenarnya, perkataan Melayu itu sendiri pada masa kini mempunyai beberapa konsep dan pengertian. Pertama sekali secara khususnya ia dipakai dalam konteks Semenanjung Tanah Melayu yang mempunyai tiga ciri utama, : iaitu menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa utama, beragama Islam, dan berpegan..
RM45.90
LANGKASUKA – MELAYU ISLAM PATTANI YANG HILANG
PATTANI adalah negeri Melayu y..
PATTANI adalah negeri Melayu yang terletak di tanah genting Kra, selatan Thailand. Pada abad ke-11 Masehi, Islam sudah mulai tersebar luas di Pattani. Seiring perkembangannya, Raja Pattani, Phya Tu antara yang memeluk Islam dan berganti nama menjadi Sultan Ismail Syah Zhillullah fi al-Ardl. Pada..
RM37.90
Sale
-10%
MAT KILAU PAHLAWAN TERBILANG MELAYU PAHANG
Sejarah telah mencatatkan baha..
Sejarah telah mencatatkan bahawa Mat Kilau adalah seorang pahlawan dari negeri Pahang yang suatu ketika dulu bangun menentang penjajah yang bertapak di tanah air. Beliau mempunyai sifat kepimpinan yang baik dan pemikiran yang matang terutama dalam mengtur strategi menentang penjajah. Hakikat ini men..
RM39.90 RM35.91
MEMBONGKAR MISTERI HIKAYAT MELAYU
Buku Membongkar Misteri Hikaya..
Buku Membongkar Misteri Hikayat Melayu buat pertama kalinya mendedahkan beberapa perubahan yang telah dilakukan oleh musuh Islam dalam tiga hikayat Melayu utama iaitu “Hikayat Tamim Ad-Dari”, “Hikayat Merong Mahawangsa” dan Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin)”, yang telah menyebabkan selama ini k..
RM37.90
MEMBONGKAR RAHSIA DUNIA MELAYU
Serangan terhadap sejarah Mela..
Serangan terhadap sejarah Melayu merupakan serampang dua mata dalam mencabar kedudukan umat Melayu selaku Bumiputera asal dan pada masa sama melemahkan kedudukan Islam di negara ini, memandangkan Perlembagaan Persekutuan, ‘Melayu’ di negara ini secara automatik adalah seorang Muslim. Serangan be..
RM39.90
Sale
-10%
MEMBONGKAR SEJARAH AGAMA & BUDAYA MELAYU
Sebagai wilayah yang menjadi ..
Sebagai wilayah yang menjadi jalan persimpangan  ( crossroad ) agama dan budaya , Alam Melayu mengalami perkembangan sejarah yang unik. Dari segi agama, ia bermula dengan tradisi agama atau kepercayaan asli, diikuti oleh agama atau kepercayaan asli, diikuti oleh agama Hindu dan Buddha dari&..
RM38.90 RM35.01
MEMBONGKAR SEJARAH ISLAM DI ASIA TENGAH
Buku ini menceritakan sejarah ..
Buku ini menceritakan sejarah yang berlaku di wilayah Asia Tengah yang disebut-sebut oleh sesetengah sejarawan sebagai Terra Incognita (wilayah yang tidak dikenali) atau Terra Pericolosa (wilayah yang berbahaya). Sejarahnya bermula dari penguasaan bangsa Parsi/Aria sehinggalah terbentuknya nasio..
RM35.90
Sale
-10%
MEMBONGKAR SEJARAH KEGEMILANGAN KERAJAAN ISLAM ALAM MELAYU PERLAK DAN DEMAK
Kerajaan Perlak berdiri sekita..
Kerajaan Perlak berdiri sekitar  tahun 840-1292 Masehi. Kesultanan ini muncul pada abad ke-9 dan bertahan hingga akhir abad ke-13. Terdapat bukti-bukti yang menunjukkan eksistensi  Kesultanan Perlak sebagai Kerajaan Islam pertama. Di antaranya adalah naskhah idhar al-Haq karya Abu Ishak Ma..
RM38.90 RM35.01
MEMBONGKAR SEJARAH KERAJAAN MELAYU PURBA
Kesedaran orang Melayu mengen..
Kesedaran orang Melayu mengenai sejarah bangsanya semakin meningkat dalam dekad-dekad yang terakhir ini. Kadar celik huruf yang tinggi dan pendidikan uang tinggi telah merangsang orang Melayu untuk mengorek kembali sejarah bangsanya dan kerajaannya. Orang Melayu bukanlah orang buta sehingga tida..
RM38.90
MEMBONGKAR SEJARAH YAHUDI DAN FREEMASON DI TANAH MELAYU
Yahudi dan Freemason sudah lam..
Yahudi dan Freemason sudah lama bertapak di Tanah Melayu. Freemason masuk ke Tanah Melayu melalui penjajahan Portugis, Belanda dan juga British. Portugis telah Berjaya bertapak di Melaka, tetapi mereka gagal hendak meluaskan pengaruhnya di seluruh Tanah Melayu. Ini kerana tentangansengit daripad..
RM37.90
Sale
-10%
MISTERI ILMU BATIN MELAYU NUSANTARA
Alam nusantara begitu kaya den..
Alam nusantara begitu kaya dengan ilmu kebatinan bahkan mungkin paling kaya berbanding dengan kawasan, lainnya di dunia ini. Pada waktu sukar, ilmu kebatinan telah dicipta, diamalkan dan disebarkan dalam kalangan masyarakat yang kemudiannya telah diperturunkan dari generasi ke genérasi sehinggalah h..
RM38.90 RM35.01
Sale
-10%
MISTERI KISAH LAGENDA MELAYU
Adakah suatu masa dahulu lelak..
Adakah suatu masa dahulu lelaki Melayu sememangnya telah membina tamadun agung yang hebat sehingga mengusarkan para musuh Allah dan mereka begitu takut generasi ini akan bangkit semula atas nama Islam? Kita disogokkan dengan gambaran bahawa orang Melayu ketinggalan zaman dan kolot, kalau tak ada ba..
RM37.90 RM34.11
MISTERI TAMADUN MELAYU YANG HILANG - EMPAYAR LEMURIA
Lemuria adalah sebuah tamadun ..
Lemuria adalah sebuah tamadun yang hebat dengan kepakaran dalam seni bina yang canggih, sezaman dengan tamadun Atlantis. Tamadun Lemuria dikatakan milik bangsa Melayu yang wujud berlokasi di kepulauan nusantara suatu ketika dulu. Namun, sehingga kini tamadun Lemuria terus lenyap bersama sejarah ..
RM38.90
PELAYAR MELAYU PERTAMA MENGELILINGI DUNIA
Nama Enrique Malaka, Henry the..
Nama Enrique Malaka, Henry the Black, Enrique de Malacca atau Panglima Awang tidak pernah tercatat dalam sejarah sebagai manusia pertama yang mengelilingi bumi. Tetapi nama orang Eropah yang berjaya mengelilingi lingkaran bumi disebut sebagai Sebastian de Elcano. Sedangkan Sebastian de Elcano ber..
RM35.90
Sale
-10%
SEJARAH KERAJAAN MELAYU PURBA YANG HILANG JILID 2 , KINI DIBONGKAR
Kesedaran orang Melayu mengena..
Kesedaran orang Melayu mengenai sejarah bangsanya semakin meningkat dalam dekad-dekad yang terakhir ini. Kadar celik huruf yang tinggi dan pendidikan yang tinggi telah merangsang orang Melayu untuk mengorek kembali sejarah bangsanya dan kerajaannya. Orang Melayu bukanlah orang buta sehingga tidak me..
RM38.90 RM35.01
Sale
-10%
SEJARAH TRAGEDI PEMBUNUHAN SULTAN & RAJA-RAJA MELAYU NUSANTARA
Dalam satu malam sahaja, beber..
Dalam satu malam sahaja, beberapa orang Sultan di beberapa buah negeri telah dibunuh secara kejam oleh puak pro-komunis yang dibantu ole kuli-kuli ladang dari keturnan pendatang luar. Tragedi menyayat hati ini bermula menjelang tahun 1946 di mana keadaan suhu politik di Sumatera Timur menjadi panas ..
RM38.90 RM35.01
Showing 1 to 18 of 18 (1 Pages)