You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
RM MYR
  • Your shopping cart is empty!

Sejarah Islam

Sejarah IslamDOME OF THE ROCK : RAHSIA KUBAH BATU TERGANTUNG DI BAITULMAQDIS
Buku ini berkisar tentang kisa..
Buku ini berkisar tentang kisah benar Masjid Al-Aqsa, masjid yang perlu kita pertahankan demi maruah agama. Bangunannya berciri senibina Islam dihiasi pula dengan bedaya Islam , ia menjelaskan betapa pentingnya masjid ini kepada umat , dilengkapi bahan rujukan termasuk beberapa ayat Quran yang berka..
RM37.90
ENSIKLOPEDIA SEJARAH TURKI JILID 3
Dalam jilid 3 ini menumpukan p..
Dalam jilid 3 ini menumpukan perhatian kepada zaman moden Turki, ia bermula dengan ancaman penjajahan Barat yang memperkenalkan sistem secular di wilayah Mesih dan seterusnya di Turki sendiri. Pada peringkat awalnya, proses pembaratan berlaku melalui program Nizam-I Jedid oleh Sultan Selim 111, d..
RM45.90
ERA KEBANGKITAN KERAJAAN UTHMANIYAH
Sebuah karya sejarah yang mere..
Sebuah karya sejarah yang merentasi perjalanan kebangkitan Empayar Khilafah Uthmaniyah. Empayar ini pernah menjadi model dan ikon kemajuan dunia serta sumber inspirasi abad pertengahan di Eropah. Para Khilafah Uthmaniyah membina empayar mereka dengan semangat Islam yang menyala dan membara. Merek..
RM37.90
ISLAM DI ALAM MELAYU
Sebenarnya, perkataan Melayu ..
Sebenarnya, perkataan Melayu itu sendiri pada masa kini mempunyai beberapa konsep dan pengertian. Pertama sekali secara khususnya ia dipakai dalam konteks Semenanjung Tanah Melayu yang mempunyai tiga ciri utama, : iaitu menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa utama, beragama Islam, dan berpegan..
RM45.90
KERAJAAN KHALIFAH ISLAM: JILID 1
Impak tamadun Islam telah mend..
Impak tamadun Islam telah mendominasi dunia sejak abad ke-7 iaitu semenjak Nabi Muhammad saw diturunkan wahyu daripada Allah swt.  Agama Islam yang muncul di Semenanjung Arab menjadi lebih luas dan terbuka Selepas wafatnya baginda lantaran penyambung kekuatan Islam dinaungi oleh Khulafa al-R..
RM39.90
KERAJAAN KHALIFAH ISLAM: JILID 2
Selepas kegagalan kerajaan Uma..
Selepas kegagalan kerajaan Umaiyah meneruskan kekhilafahannya, bani Abbasiyah bangkit sebagai kerajaan baru yang memimpin Islam di tanah Arab dengan pelbagai pergelutan dan konflik. Bahkan tidak terhitung banyak pertumpahan darah bagi mempertahan setiap kerajaan dan wilayah jajahan. Menariknya, ..
RM35.90
KERAJAAN KHALIFAH ISLAM: JILID 3
Kerajaan Abbasiyah mengalami k..
Kerajaan Abbasiyah mengalami kemundurannya semasa abad ke-2 pemerintahan kerajaan itu (247H-656H/861-1258M). Kemasukan bangsa asing dalam pentadbiran, desakan dan serangan dari musuh-musuh yang berdendam, kebangkitan kerajaan-kerajaan kecil serta kepimpinan yang longgar membawa kepada punca jatu..
RM35.90
MEMBELA SYIAR KESULTANAN ACEH
Asal buku ini adalah dari siri..
Asal buku ini adalah dari siri buku “Berpetualang Ke Aceh” iaitu buku ketiga dari siri pengembaraan merah silu.  Buku ini terus membawa pembaca mengembara ke negeri serambi Mekah yang ketika itu diisytiharkan darurat kerana peperangan antara puak pemisah GAM (Gerakan Aceh Merdeka) dengan te..
RM36.90
MEMBONGKAR HIKAYAT WALI SONGO
Walisongo atau Walisanga diken..
Walisongo atau Walisanga dikenali sebagai penyebar agama Islam di tanah Jawa pada abad ke 14. Mereka tinggal di tiga wilayah penting pantai utara Pulau Jawa, iaitu Surabaya, Gresik, Lamongan dan Tuban (Jawa Timur) Demak, Kudus, Muria (Jawa Tengah) dana Cirebon (Jawa Barat). Era Walisongo adalah ..
RM37.90
Sale
-10%
MEMBONGKAR MISTERI BOROBUDUR
BOROBUDUR adalah istana Ratu S..
BOROBUDUR adalah istana Ratu Saba’ atau Ratu Balqis. Negeri Saba’ yang hilang pada zaman Nabi Sulaiman dan digambarkan sebagai sebahagian dari syurga yang ada di bumi, ternyata berada di Indonesia. Fakta mengejutkan itu disampaikan oleh ahli matematik Islam, KH Fahmi Basya Hamdi. Melalui kajian sela..
RM37.90 RM34.11
MEMBONGKAR RAHSIA ISKANDAR BUKANLAH ZUKARNAIN
Sudah tiba masanya , ilmu dan ..
Sudah tiba masanya , ilmu dan pengetahuan diperalat untuk memperbetul naratif yang telah dimanipulasi sekian lama. Siapa itu susuk Iskandar yang disebut sebagai Alexander The Great? Siapa itu Zulqarnain yang disebut dalam al-Quran? Apakah kehebatan Zulqarnain hingga kisahnya direkodkan dalam al-Qura..
RM36.90
Sale
-10%
MEMBONGKAR RAHSIA PENYEBARAN ISLAM DI JAWA LAGENDA WALI SONGO 9
Buku Legenda Wali Songo ini me..
Buku Legenda Wali Songo ini menjawab tohmahan dan pemalsuan sejarah oleh para orientalis Barat bahawa penyebaran Islam di seluruh dunia adalah melalui kekuasaan atau kekerasan. Bukti mereka ialah pada peperangan atau ekspedisi tentera pada zaman Rasulullah s.a.w dan selepasnya, dimana berlaku penyeb..
RM38.90 RM35.01
MEMBONGKAR RIWAYAT 50 ILMUWAN ISLAM TERSOHOR
Sesungguhnya, jika hadiah Nob..
Sesungguhnya, jika hadiah Nobel telah mula diperkenalkan sejak abad ke-9 lagi, tidak syak lagi bahawa penerima anugerah tersebut bermula daripada abada ke-9 hinggalah abad ke-15, semuanya akan dibolot oleh cerdik pandai Islam!Pelbagai ikon menjadi pujaan dan sebutan dalam kalangan generasi muda ..
RM45.90
Sale
-10%
MEMBONGKAR SEJARAH AWAL KEGEMILANGAN TAMADUN ISLAM
Kegemilangan umat Islam bermul..
Kegemilangan umat Islam bermula tahun 622 apabila wahyu pertama diturunkan kepada Rasulullah SAW di Gua Hira' , Arab Saudi . Sejarah telah mencatatkan bahawa Islam muncul di Semenanjung Arab pada kurun ke-7 Masehi. Selepas wafatnya Nabi Muhammad SAW, kerajaan ISlam berkembang sejauh Lautan Atlantik ..
RM38.90 RM35.01
Sale
-10%
MEMBONGKAR SEJARAH KEGEMILANGAN KERAJAAN ISLAM ALAM MELAYU PERLAK DAN DEMAK
Kerajaan Perlak berdiri sekita..
Kerajaan Perlak berdiri sekitar  tahun 840-1292 Masehi. Kesultanan ini muncul pada abad ke-9 dan bertahan hingga akhir abad ke-13. Terdapat bukti-bukti yang menunjukkan eksistensi  Kesultanan Perlak sebagai Kerajaan Islam pertama. Di antaranya adalah naskhah idhar al-Haq karya Abu Ishak Ma..
RM38.90 RM35.01
MENANGKIS FITNAH YANG TERPALIT PADA BANI UMAYYAH
Buku ini berusaha merungkai da..
Buku ini berusaha merungkai dan menjawab dakwaan dan fitnah buruk yang dilontarkan kepada para sahabat Rasulullah SAW dan ia menfokuskan pada isu-isu yang berkatian dengan bani Abd Shams, termasuk Bani Umayyah dan Bani Muawiyah.  Berkaitan dengan itu, ia memaparkan tentang dua aliran pemiki..
RM33.90
MISTERI TAMADUN MELAYU YANG HILANG - EMPAYAR LEMURIA
Lemuria adalah sebuah tamadun ..
Lemuria adalah sebuah tamadun yang hebat dengan kepakaran dalam seni bina yang canggih, sezaman dengan tamadun Atlantis. Tamadun Lemuria dikatakan milik bangsa Melayu yang wujud berlokasi di kepulauan nusantara suatu ketika dulu. Namun, sehingga kini tamadun Lemuria terus lenyap bersama sejarah ..
RM38.90
Sale
-10%
MUHAMMAD BUKAN PENDUSTA : MEMBONGKAR FITNAH DAN PEMBOHONGAN ATAS NAMA NABI MUHAMMAD S.A.W
Nama ' Muhammad ' begitu sinon..
Nama ' Muhammad ' begitu sinonim dengan umat Islam meliputi tatacara kehidupan, keperibadian dan akhlak yang terpuji . Islam meletakkan Nabi Muhammad s.a.w sebagai insan paling sempurna dan dicintai semua makhluk . Baginda dimuliakan Allah dengan pelbagai nama dan gelaran di dalam Al Quran dan hadis..
RM37.90 RM34.11
Sale
-10%
SEJARAH ARAB SAUDI
Buku ini mengupas sejarah Seme..
Buku ini mengupas sejarah Semenanjung atau Jazirah Arab sejak zaman Rasulullah s.a.w hingga sekarang . Inilah buku pertama yang mengupas persoalan seumpama ini dengan menyeluruh, yang diketahui tidak pernah diterbitkan oleh mana-mana penerbit di Alam Melayu ini. Terdapat dua kekeliruan besar..
RM37.90 RM34.11
THE KING SULAYMAN
Nabi Sulaiman selain dikurniak..
Nabi Sulaiman selain dikurniakan kepintaran akal, juga berkemahiran mencanai tembaga dan membina istana berlantaikan teknologi kaca serta menguasai dan memahami pelbagai bahasa makhluk selain manusia dan boleh berkomunikasi dengan mereka dengan baik. Buku ini mendedahkan penemuan kehebatan tekno..
RM37.90
Showing 1 to 20 of 21 (2 Pages)